Inburgeren

Toen ik Anya in 2008 leerde kennen was het voor mij ook een hoop chinees en ik herken het gevoel wat je krijgt als je op Internet zoekt. Je komt onder andere op www.buitenlandsepartner.nl waar je het ene horror verhaal na het andere horror verhaal leest. Toch is dit een hele goede site om exact uit te zoeken wat nu de bedoeling is. De site van de IND wordt je al helemaal niet vrolijk van, gezien dat nog meer abacadabra is.

Het heeft mij dus ook nogal wat moeite gekost om alles uit te zoeken en dat was ook de reden dat deze site is opgezet. Vooral om te laten zien wat het nou echt allemaal is. Op BuitenlandsePartner zitten voornamelijk de “uitzonderingen” waar het vaak fout gaat. Daarom hier nou eens een simpele uitleg

Het hele inburgeringsproces is relatief simpel als je exact weet welke stappen je moet ondernemen. Ook de kosten heb ik op een rij wat dus een hoop verschil maakt met de €10k waar ze op buitenlandsepartner over praten 😉

Dit “stappenplan” beschrijft dus puur en alleen de stappen die nodig zijn om een Russische dame naar Nederland te halen, zonder dat er getrouwd is of sprake is van kinderen. An sich is dit geen verschil, alleen iets meer kopieer- en papier-werk.

Wat termen:
MVV = vergunning om Nederland in te reizen
VVR = VerblijfsVergunning Regulier. Dit is de echte verblijfsvergunning en wordt na MVV pas gegeven. Met VVR krijgt je ook een BSN (Sofi nummer) en mag je dus werken en bankrekening openen.

MVV heb je in 2 smaken. MVV directe aanvraag en MVV aanvraag door partner. Het enige verschil hierin is wanneer je betaald. Bij de Directe aanvraag moet je meisje de aanvraag op het consulaat doen in het buitenland en direct 830 euro betalen. Daarna wordt gecontroleerd of alles in orde is en zo ja, dan heb je de MVV sticker. Zo nee, kun je bezwaar aantekenen en krijg je je geld terug. De MVV aanvraag door partner doe jij de MVV aanvraag bij de IND en betaal je op het moment dat het akkoord is. Vervolgens kan je meisje in Rusland de sticker ophalen. Qua verwerkingssnelheid zit hier geen verschil in en ik heb de aanvraag gedaan in Nederland (dat is makkelijker ivm de slechte post in Rusland).

Eisen:
– Je moet minimaal een contract hebben wat nog een jaar geldig is vanaf het moment dat het bij de IND binnen is!
– Minimumsalaris (vaste inkomen) van 100% van het wettelijk minimumloon (of 120%, dit is recentelijk gewijzigd)
– Beide ouder dan 21
– Je meisje mag geen strafblad hebben in Nederland of al eerder geprobeerd hebben Nederland in te komen (en dat het afgewezen is)
– Je moet geduldig zijn 😉

1) Laat je meisje Nederlands leren tbv de inburgeringscursus Buitenland.
In Rusland zijn diverse cursussen Nederlands. Kosten lopen uit een. Je hoeft echt geen accentloos Nederlands te praten om het inburgeringsexamen te behalen. Anya heeft gebruik gemaakt van de methode “Goed Zo!” die erg goed is volgens haar. Daarnaast is er een pakket (met 2 DVDs en 3 oefencodes) waar je meisje ook veel aan heeft. Kost €70 ( Link naar BOL.COM ).

2) Zoek op Internet wat voorbeeld examens en doe deze samen met je meisje.
3) Als je voldoende vertrouwen hebt, laat haar opgaan voor het examen (€350). Dit moet in het NL consulaat welke in St. Petersburg en Moskou zit.
Het examen is opgedeeld in 2 stukken. Het eerste stuk is Cultuur en het tweede stuk is Taal. Het eerste deel (Cultuur) zijn multiple choice vragen die in het zojuist aangegeven boek ook zitten. Kwestie van leren. De maximale score hiervoor te halen is 100 punten en dat haalt eigenlijk iedereen. Vragen zijn een beetje in de trend van “Wat zijn de kleuren van de Nederlandse vlag” en “Mag je je vrouw slaan in Nederland”. Vragen zijn wel allemaal in het Nederlands.
Het 2e deel is wat lastiger. Dit is “Taal” en is opgedeeld in 5 delen. Het begint met nazeggen van een computerstem. Deel 2 is het antwoorden van vragen in spraak. Deel 3 is het wederom nazeggen van woorden/zinnen. Deel 4 is wat lastiger, dit zijn tegenstellingen (Opa – Oma, Zwart – Wit). Hier zijn 300 opties mogelijk ;). Deel 5 is een verhaaltje waar je meisje in het kort moet beschrijven waar het over gaat. Uit bronnen weet ik dat dit deel niet wordt meegeteld voor het inburgeringsexamen buitenland (dat kan namelijk niet), maar het wordt later wel gehoord! Voor dit gehele 2e deel kun je maximaal 80 punten halen maar minimaal is 26 punten. Anya had hier 72 punten 🙂
In het Russisch heeft Anya hierover geschreven: http://anya-piterskaya.livejournal.com/163506.html inclusief wat voorbeeld examens en vragen 🙂

4) Als je meisje geslaagd is. Laat haar de benodigde documenten verzamelen. Bewijs van ongehuwdheid en bewijs van geboorte. Laat dit in Rusland voorzien van Apostille (stempel van een officiële instelling).
Informatie hierover is in het Russisch te vinden op: http://anya-piterskaya.livejournal.com/164725.html

5) Als de papieren compleet zijn, laat ze naar Nederland komen, vertalen en MVV aanvraag invullen.
Vertalen dient te gebeuren door een beëdigd vertaler. Ik heb eventueel mailadressen van enkele. Kosten hiervoor zijn €40 tot €50 per document (excl BTW). Gezien je al apostille hebt (in Rusland gedaan), hoef je dit dus verder niet te regelen. Vertalen is voldoende. Daarnaast zorg je dat alle papieren volgens de MVV aanvraag in orde zijn.
Het Aanvraagformulier MVV + VVR is te vinden op: de website van de IND (PDF) (MVV aanvraag met Verblijfsvergunning Regulier). Kopie van je Paspoort/ID bewijs, bewijs dat je niet getrouwd bent (of reeds gescheiden), je salarisstrookjes (van 3 maanden) etc etc.
Als bonus en om het proces te versnellen kun je ook alvast het bewijs van relatie meesturen. Dit kan zijn, foto’s (kopie) en telefoonrekeningen. Chatlogs en dergelijke zijn ook goed, als je maar bewijst dat je een stabiele relatie hebt met elkaar. De vragenlijst is hier te downloaden (PDF).
Het klinkt heel maf, maar het is wel iets wat helpt. Maak er een mooi boekwerk / dossier van. Inclusief inhoudsopgave en tabbladen. De totale aanvraag van Anya was 250 pagina’s groot, dus schrik niet.

6) Stuur dit pakket op naar de IND en wacht…. wacht… wacht…. wacht…

7) Wacht (kan 3 maanden duren)

8) Als je positief antwoord krijgt (is een lullig papiertje van Justitie), betaal €1250 en bel een paar dagen later naar de IND met de vraag of het geld is aangekomen.

 

9) Je meisje mag nu naar het consulaat om een MVV aan te vragen. Advies is een C+D visum zodat ze ook nog binnen de EU kan reizen 🙂
Aangezien ze een verzekering moet hebben om Nederland in te komen met MVV, laat haar in Rusland een toeristenverzekering met werelddekking afsluiten. Is goedkoper dan hier 😉
10) In Nederland aangekomen:
– Pasfotos laten maken voor aanvragen
– Binnen 3 werkdagen melden op het gemeentehuis en haar inschrijven.
– TBC Test aanvragen bij de lokale GGZ
– Afspraak maken bij de IND voor de aanvraag VVR (€300). Wij kregen dit dezelfde dag nog mee, maar sinds halverwege 2011 mag de IND hier 3 maanden over doen.
– Na krijgen VVR (is een pasje) verzekering afsluiten in Nederland en bankrekening openen van haar.

Bij het inschrijven in de gemeente krijg je waarschijnlijk te horen dat er een afspraak gemaakt wordt met iemand van de gemeente of IND om een kleine test te doen. Dit is een mondelinge test waar wordt gekeken wat het niveau is van Nederlands. Afhankelijk hiervan wordt ze ingeschaald op een niveau. Dit kunnen zover ik weet 3 varianten zijn:
– Basis
– NT2
– NT2-2
De laatste (NT2-2) is HBO niveau Nederlands en hiervoor krijg je ook het PIB (Persoonlijk Inburgerings Budget ) waarmee je meisje een school/leraar/instelling mag zoeken die haar gereed maakt voor dit examen. Voor de andere 2 moet je gewoon betalen (zover ik weet).

De VVR die je krijgt is een jaar geldig. Na een jaar kun je deze verlengen en dit kun je zo een jaar of 3 à 4 doen. Binnen deze 3 à 4 jaar moet ze het inburgeringsexamen Nederlands doen. Dit is wel een pittig examen en hierover kan ik je pas over 3 weken wat vertellen (Anya gaat dit op 13 en 14 oktober doen). Als ze geslaagd is voor het examen en je woont minimaal 3 jaar samen, kun je de aanvraag doen om een Nederlands paspoort te krijgen. Hoe dit verder in z’n werk gaat, weet ik ook (nog) niet 😉

Bovenstaand is uiteraard volgens mijn ervaringen. De situatie kan per geval verschillend zijn en ik ben en wil ook niet verantwoordelijk gehouden worden als het niet gaat zoals bij ons. Prijzen en dergelijke kunnen verschillen met de werkelijkheid.

Bij vragen kan dat altijd in het gastenboek!